Dé winterbandenspecialist van Purmerend

Vier stukjes rubber ter grootte van een briefkaart. Dat is het enige contact van een auto met de weg. Goede banden zijn dan ook essentieel voor een veilige rit, in de winter én in de zomer.

De winterband is ook in Nederland met zijn relatief zachte winters en vlakke wegen de veiligste band. Bandenservice van den Enghel adviseert winterbanden voor automobilisten die iedere dag op hun auto moeten kunnen vertrouwen en voor wie met de auto op wintersport gaat. Met zomerbanden is op sneeuw en ijs niet veilig te rijden. Wij moeten dus afraden om met een auto met zomerbanden de weg op te gaan op dagen dat er sneeuw of ijs ligt, of verwacht wordt.

Een groot misverstand over winterbanden is dat ze alleen nut hebben als het sneeuwt. Wanneer de temperatuur overdag minder dan 7 ºC  bedraagt bieden winterbanden u meer grip dan zomerbanden. U kunt tijdens droog weer met temperaturen net boven het vriespunt dus beter met winterbanden rijden dan met zomerbanden.
 
Winterbanden kunnen meer regen afvoeren dan zomerbanden, hierdoor zijn winterbanden uitermate geschikt voor in de herfst, wanneer de regen in Nederland wederom aanwezig zal zijn. Het is verstandig om de winterbanden te demonteren in het voorjaar, wanneer de gemiddelde temperaturen overdag weer boven de 7 ºC zijn gestegen. U kunt langer doorrijden met uw winterbanden, maar houd er rekening mee dat winterbanden harder zullen slijten tijdens hoge temperaturen vanwege de zachtere rubbersamenstelling.

WINTERBANDEN in het Buitenland.

In veel landen zijn winterbanden in bepaalde periodes verplicht
Het niet voldoen aan de regels kan een boete opleveren en als je (buiten je schuld) betrokken raakt bij een verkeersongeval, kan het rijden onder winterse omstandigheden zonder winterbanden leiden tot medeaansprakelijkheid en grove nalatigheid', waarbij de verzekeraar betaling kan weigeren.

Een simpele remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is:

  • Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo'n 12 meter; op een natte weg 14 tot 15 meter.

  • Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter; dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.